İŞTE ATATÜRK

İŞTE ATATÜRK
Allah Kuran’da: “Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.” (17/İSRA/36) buyurmuştur. Atatürk de: “Türk Kuran'ın arkasında koşuyor; fakat onun ne dediğini anlamıyor, içinde neler var bilmiyor ve bilmeden tapınıyor. Benim maksadım; arkasında koştuğu kitapta neler olduğunu Türk anlasın” (Osman Ergin, Türk Maarif Tarihi 1-5, 1977 /A. Gürtaş, s. 41) demektedir.- "İŞTE ATATÜRK" PORTALINA GİRMEK İSTEDİĞİNİZDE YUKARIDAKİ RESMİ TIKLAYINIZ.

1 Aralık 2016 Perşembe

TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMACILARI İÇİN İNDİRİLEBİLİR E-KİTAP KÜTÜPHANESİ




ÇOK ZENGİN VE ÖZGÜN BİR KÜTÜPHANE…

OKUMAK VE DEĞERLENDİRMEK İSTEDİĞİNİZ AŞAĞIDAKİ KİTABIN MAVİ RENKLİ BAĞLANTISINI (LİNKİNİ) TIKLAYINIZ.

KİTAPLARIN YAZARLARINDAN, KÜTÜPHANENİN OLUŞTURULMASINDA VE PAYLAŞIMINDA KATKISI OLANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN.

1 Aralık 2016/ İZMİR


Selam...
 ​ 
T.C. / M. Kemal Adal 




kütüphane
E-kitap olarak sunulan kitapların tamamı tanıtım amaçlıdır. Telif hakkı olduğunu düşündüğünüz eserleri bize bildirebilirsiniz.




Yazılar: Kütüphane


Yorum Yap | 1 defa okundu
Sunuş
Vassiliy Viladimiroviç Barthold Ve Eseri
Müellifin Önsözü
İkinci Baskıya Önsöz
Üçüncü Baskıya Önsöz
Giriş
Kaynaklar
A- Moğollardan Önceki Devir
B- Moğol İstilâsı Devri
C- Avrupa’da Yayımlanmış Başvurma Kitapları

Yorum Yap | 1 defa okundu

Türk Tarihinin Bizans Kaynakları 1938 de Ankara’da Sümer Basımevi’nde basılmış olan Türk Tarihinin Bizans Kaynakları, 18,5 x 12 boyunda 48 + VIII sayfadır. Bu eser, Macar bilginlerinden Moravcsik Gyula’nın “Macar Tarihinin Biazns Kaynakları”, adlı kitabının …

Yorum Yap | 1 defa okundu

Başlık:
Topkapı Sarayı Müzesi Arşivindeki Altın Ordu, Kırım ve Türkistan Hanlarına ait yarlık ve bitikler
Yazar:
Kurat, Akdes Nimet
Yayın Bilgisi:
Ankara : AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 1940.
Fiziksel Tanımlama:
212 s. ; 24 cm.

Yorum Yap | 1 defa okundu

Eser, Milli arşivlerimizden yararlanmak suretiyle hazırlanmıştır. Bir giriş ve üç bölümden ibarettir. Giriş kısmında, başlangıçtan itibaren Osmanlı Devleti ile Hindistan Müslümanları arasındaki ilişkiler, Sultan İkinci Abdulhamid’in izlediği “İslam Birliği” politikası, Osmanlı Devletinde ortaya çıkan düşünce …

Yorum Yap | 1 defa okundu

Din bir inançtır, fakat her inanç din değildir. İkisinin arasındaki fark kutsallık kavramında belirir. Dinî inançlarda varlıklar hakkında kutsal olan ve olmayan (meselâ İslâmlıkta haram, helâl) diye ayırım yapılmıştır. Kutsal olanlara dokunmak, karşı gelmek yasaklanmıştır. …

Yorum Yap | 2 defa okundu

el-Evâmirü’l-Alâiyye fi’l-umûri’l-Alâiyye (Farsça: اوامر العلائية فى الامور العلائية) ya da Selçuknâme, İbn Bîbî tarafından Farsça olarak yazılan eser.1277 ve 1282 yılları arasında yazılan eser Anadolu Selçuklu Devleti döneminin birincil kaynağı olarak kabul edilmektedir. 

Yorum Yap | 3 defa okundu
A. GİRİŞ
Wang Yen-te Seyahatnamesi Üzerine Çalışmalar
Wang Yen-te Seyahatnamesi’nin Geçtiği Çince Metinler
III. Wang Yen-te’nin Biyografisi

Yorum Yap | 7 defa okundu
Büyük bir medeniyet kurmuş olan Osmanlı Türkleri, asırlarca üç kıtada hükümran olmuşlar ve girdikleri memleketlere insan hakları, dinlerde serbestlik ve medeniyet getirmişlerdir. Bugün, terkettiğimiz eski memleketlerde medeniyetimizin ve içtimai hayatımızın izleri, hala canlılığını muhafaza etmektedir.

Yorum Yap | 1 defa okundu
Türk dilindeki sözleri toplama, dizme, Türk dilini ayırtlama, Türkçe köklerden bilgi sözleri yaratma işi üzerinde düşünceler.Geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki yazı dilimiz üzerinde düşünceler.Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. …

Yorum Yap | 2 defa okundu
Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Kültür Bakanlığımızın destekleriyle Orta Asya’da teşekkül eden ilk Türk topluluklarından günümüze kadar gelen ve yüzyıllara rağmen varlığını muhafaza eden Türk Kültürünün kilit taşlarını, tarihi seyri içinde ve bir bütün olarak başta …

Yorum Yap | 0 defa okundu
Türklerin, İdil-üral boyunda 10. yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman olmasından itibaren başlayan İslam medeniyetini temsil sorumlulukları, 1552’de Korkunç İvan’ın Kazan’ı almasıyla birlikte yeni bir safhaya girdi. Böylece hâkim durumdaki Müslümanlar mahkum konumuna düştüler.
İslam tarihi açısından bakıldığında …

4 Yorum | 12 defa okundu
“… Bence ilmi tetkikat genişledikçe medeniyet aleminin dikkatini çeken ve gün geçtikçe orijinallikleri meydana çıkmakla geniş ilim muhitini derinden ilgilendiren Türk tarihi uydurmalar yoluna girmeğe muhtaç değildir. Onu aydınlatmak yolundaki mesai hakiki ilme ne kadar …

Yorum Yap | 3 defa okundu
Tarihte usul bizde Tanzimattan önce İbn Haldunvari düşüncelerden ibaretti, daha sonra ise o, (Akçaoğlu ve Köprülü Fuad’ın eserleriyle) Avrupa’nın tenkidi fikrini, tarih ve edebiyat tarihi başta olmak üzere hümaniter ilimlere tatbik etmenin usulü olarak ele …

Yorum Yap | 2 defa okundu

Yorum Yap | 1 defa okundu
T’u-küeler dendi onlara ilk başta… Orta Asya’nın bozkırlarından ve Altay’ın dağlarından doğdular. Çin’den Güney Sibirya’ya, Afganistan’dan Anadolu’ya ve hatta bu kitabın yazarının ülkesi Polonya’ya kadar gittiler. Altaylılar, Beltirler, Çuvaşlar, Gagavuzlar, Karaimliler, Kırgızlar, Tengirler, Tuvalılar, Uygurlar… …

Yorum Yap | 0 defa okundu
Türk Mitolojisi Türklerin İslam öncesi ve Türkiye dışındaki ülkelerde Türkçe konuşan halkların mitolojileri hakkında açıklayıcı bilgiler içermektedir. Bin yıl önce tek tanrılı bir din olan İslam’a katılan ve bu nedenle de pagan dönemindeki gelenekleriyle resmi …

Yorum Yap | 5 defa okundu
Timûr Han’ın Tüzükatı
Yirmi yedi ülkenin hâkanı olan Tîmûr Han, başarılarının sırrını 12 maddede toplamış ve bunlara, oğullarının da uyması vasiyetiyle eserinde şöyle belirtmiştir:
1. Allahü teâlânın dînini ve hazret-i Muhammed’in şerîatini dünyâya yaymayı esas edindim. Her …

Yorum Yap | 1 defa okundu
Yakut el Hamevi hakkında:
Yakut el Hamevi, on ikinci yüzyılın sonunda ve on üçüncü yüzyılın başında yaşamış olan coğrafyacı, seyyah. İsmi Yakut, künyesi Ebu Abdullah, lakabı ise Şihabüddin’dir. Asker bin Ebi Nasr İbrahim el-Hamevi adlı bir tüccarın …

Yorum Yap | 1 defa okundu
Vassaf-ül-Hadra hakkında:
Vassaf Ünlü İranlı edib ve tarihçi. İsmi, Abdullah bin Fadlullah eş-Şirazi’dir. Vassaf-ül-Hadra lakabıyla Ünlü oldu. 1264 (H. 663) senesinde Salgurlu Atabeglerinin merkezi Şiraz’da doğdu, 1334 (H.735) senesinde orada vefat etti.
Vassaf, tahsilini Salgurlu Atabeglerin himayesinde …

Yorum Yap | 1 defa okundu
Taberi hakkında:
Taberi tefsir, kıraat, hadis, tarih, edebiyat, nahiv, matematik, tıp ve Şafii mezhebi fıkıh alimi. İsmi Muhammed bin Cerir; künyesi Ebu Cafer’dir. Memleketine nispetle Taberi denildi. İbn-i Cerir ve Taberi diye Ünlüdur. 839 (H.224)da Taberistan’ın …

2 Yorum | 5 defa okundu
Ebu’l Fida hakkında:
Ebu’l Fida Mısır’da yetişen Müslüman tarih ve coğrafya alimi. İsmi, İsmail bin Ali bin Mahmud bin Ömer olup, lakabı İmamüddin’dir. Ebü’l-Fida künyesiyle Ünlü oldu. 1273 (H.672) senesinde Şam’da doğdu. Babası, zamanın önde gelen …

Bir Yorum | 6 defa okundu
Nazmîzâde Murtaza Efendi (Ö.1136/1723 [?]). Nazmî Mahlaslı Bağdatlı Şair Seyyid Ali Efendi’nin oğludur. Osmanlı valilerinin maiyetinde çeşitli hizmetlerde bulunduğu ve Bağdat hazinesinde rûznâmçe halifeliğine kadar yükseldiği bilinmektedir.
Tercüme-i Târîh-i Timur (Târîh-i Timurlenk, Timurnâme), Şehâbeddin İbn Arabşah’ın …

Yorum Yap | 1 defa okundu
İÇİNDEKİLER
Sunuş
Önsöz
İngilizce Özet (Where Was The Fırst Homeland of Turks-
Trace of Noah’s Ark on The South-East Anatolia Proto-Turk’s)
Mukaddes Kiıaplara Göre Hz. Nuh’un Gemisi, Ağrı ve Cûdi Dağları
Giriş
Araştırma Yolu
Tufan-Hz. Nuh’un Gemisi Ağrı ve Cudi dağları Hz. Nuh’un …

Yorum Yap | 2 defa okundu
350 kadar ilmî eseri bulunan Prof. Abdulkadir İnan’ın etnografya, Türk Tarihi, Türk Lehçeleri ve Türk Filolojisine,Türklerin Millî Hayatına ve Dış Türklerin Mücadelelerine dair yazıları kadar, onun, Türklerin Dinleri ve inançlarına, Dînî Folklora dair de değerli eserleri vardır.Bu eserde …

Yorum Yap | 29 defa okundu
I.HUNLARDAN ÖNCEKİ ORTA ASYA
II.BÜYÜK HUN DEVLETİ
III.HUNLARIN BATIYA GÖÇLERİ
IV. AV ARLAR
V. GÖKTÜRKLER
VI. KIRGIZLAR
VII. HAZARLAR
VIII. VOLGA BULGARLARI
IX. TUNA BULGARLARI
X. PEÇENEKLER
XI. MACARLAR

Yorum Yap | 4 defa okundu
Indiana Ünivesitesi öğretim üyelerinden Yuri Bregel’in hazırladığı Orta Asya Tarih Atlası, Türk tarihi açısından fevkalade önemlidir. Atlasta mevcut haritaların büyük kısmı yeni bilgilere dayanılarak yazarın kendisi tarafından çizilmiştir. Bir kısmı ise 1960’lı yıllarda Rusların hazırladıkları …

Yorum Yap | 2 defa okundu
Anadolu’da kurulan devletlerin, tarihin hemen her döneminde karşılıklı olarak anlaşmazlıkları olmuştur. Çünkü bu kara parçasının her zaman stratejik önemi görülmüş ve üzerine diğer devletler tarafından hesaplar yapılmıştır. Türkiye’nin yer aldığı bu coğrafya, asırlar boyunca insanların …

Yorum Yap | 0 defa okundu
Tarih Türkiye’yi dünyanın en stratejik ve en çok göz dikilen coğrafyasına yerleştirerek ona son derece cömert davranmış ve bunun sonucunda da Türkiye’nin dünya siyasetindeki rolü nüfusunun veya ekonomik gücünün sağlayabileceğinden çok daha büyük olmuştur. Ne …

Yorum Yap | 1 defa okundu
Doğum tarihi bilinmemekle birlikte, 946’da ölen Ebu’l Hasan Ali b. Hüseyin el-Mesudi, Hicri IV. Yüzyılın çok çeşitli konularda kitaplar yazan Arap tarih ve coğrafyacısıdır. Hayatı hakkındaki bilgileri, kendi eserleri arasına serpiştirilmiş satırlardan bölük pörçük toplamak …
Bir Yorum | 3 defa okundu
Türk Dünyası kültür ve medeniyetin kaynaklarının üzerinde yüz yılar boyunca bilim disiplinleri kapsamında, alan ve alt alan uzmanları ortak olarak çalışmamışlardır. Bu nedenle Türk kültürü ve medeniyetinin araştırılması ve öğretilmesi oryantalistlerin bulgu ve tespitleri doğrultusunda …

Yorum Yap | 0 defa okundu
Osmanlı İmparatorluğu’nun her bakımdan zirvede bulunduğu XVI. asırda nevi şahsına münhasır bir eser telif eden Seyfi Çelebi, Osmanlı bürokrasisi içerisinde defterdâr olarak görev yapmıştı. Bu zat, yaşadığı dönemde Türkistan, Çin, Hint ve İran hâkimleri hakkında …

Yorum Yap | 2 defa okundu
Türk Destan ve efsanelerinde kadın, daima bir şeref, ahlak, kahramanlık ve fedakârlık sembolü olarak düşünüle gelmiştir. Hatta Türk muhayyilesinde kadın, çoğu zaman insan değil, karanlıkları aydınlatan bir ışık manzumesi, erişilmesi, dokunulması, koklanması, kısaca beş duyu …

Bir Yorum | 9 defa okundu
Anadolu, Orta Asya ve Timur : Timur nezdine gönderilen İspanyol sefiri Clavijo’nun seyahat ve sefaret izlenimleri = Embájada a Tomor lán / Ruy Gonzales de Clavijo, tercüme: Ömer Rıza Doğrul, sadeleştiren: Kâmil Doruk.

Yorum Yap | 9 defa okundu
İçindekiler
Tanrı ve Nuhoğlu Yafes ve Türk Hakkında
D.L.T.’de Sunulan Bilgiler.
Muhtelif Tanrı Adları.
Eski Türk Edebiyatına Umumi Bakış
Eski Türk Yazıtları
Destanlar
Türk Atasözlerinde Tanrı
Gök ve Türkler.
Gökle İlgili Hadisler
Aynı Tanrı’nın Türk Lehçelerinde Değişik Söylenişi.

Bir Yorum | 10 defa okundu
İbn Fadlan veya İbn Fazlan Bazı kaynaklarda İbn Fazlan, bazı kaynaklarda İbn Fadlan olarak geçer her ikiside aynı kişidir bilginize. Yazarın Arapça olan adının başka dillere çevrilmesi konusunda araştırmacılar değişik görüşte bulunmuştur. Örneğin; Zeki Velidi …

Yorum Yap | 11 defa okundu
An Lu-shan, Çin tarihinin pek sevilmeyen ama zekâsı ve savaşçılığıyla kendisine hayranlık duyulan Türk-Soğd melezi bir komutanıdır. Savaşçılığını Türk annesinin genlerinden, kurnazlığını ise Soğd babasından alan bu Çin komutanı, 755 yılında uzun yıllar boyunca ince …

Yorum Yap | 2 defa okundu
İçindekiler:
Önsöz
1.Bölüm: Türk Gelenekleri İle Destanlarında Oğuz Destanı
2.Bölüm: Topkapı Sarayı’ndaki “Oğuz Destanı” Parçası
3 Bölüm: Alp Er Tonga Efsanesi
4.Bölüm: Tepegöz Hakkında
5.Bölüm: Deli Dumrul Hakkında
6.Bölüm: Türk Mitolojisinde “Keloğlan”
7.Bölüm: Türklerde Hızır Anlayışı
8.Bölüm: Geyik Ve Türkler
9.Bölüm: Kurt Ve Türkler
10.Bölüm: Doğan …

Yorum Yap | 2 defa okundu
Efsanelerin kednilerine Mythus veya Mythe denir. Mitoloji (Mythologie) ise, bu efsaneleri inceleyen ilim koludur.
Eserimizin I. Cildini Efsanelere ayırdık, çünkü efsaneler (Mythes), bir milletin mitolojisinin canlı ve yaşayan varlıkları gibidirler. Türk efsaneleri için, başlıca iki türlü …

Yorum Yap | 6 defa okundu
Peçeneklerin tarihi dünya tarihinin az bilinen, fakat çok enteresan bir safhasını teşkil eder. Yakın bir maziye kadar Orta Asya’dan batı Avrupa’ya gelen Türk kavimlerinin hareketleri gelişi güzel, sebep ve neticeleri araştırılmadan, yazılmakta idi. Halbuki her …

Yorum Yap | 10 defa okundu
Victor Spinei
The author of the present volume aims to investigate the relationships between Romanians and nomadic Turkic groups (Pechenegs, Uzes, Cumans) in the southern half of Moldavia, north of the Danube Delta, between the tenth …

Yorum Yap | 2 defa okundu
Bir ulusu en iyi yansıtan aynalardan biri mitolojidir. Bu aynada o ulusun ve bireylerinin gereksinimleri ve tutkuları, iç dünyalarının zenginliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilir. Hiç kuşkusuz mitoloji yalnızca manevi dünyayı değil, aynı zamanda dış …

Yorum Yap | 6 defa okundu
Türk diliyle ilgili tarihi bir bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda, Türkçenin bilinen/bilinmeyen dönemleri hakkında bilgi edinmek istediğinizde, Türkçenin lehçeleri hakkında tarihi bilgi edinmek istediğinizde başvuracağınız en mühim kaynaklardan bir tanesidir Ercilasun hocanın bu kitabı.
Kitabın arka kapak yazısına …

Yorum Yap | 3 defa okundu
Few persons know more about the Huns than their reputation as savage horsemen who flourished at the beginning of the Middle Ages and the name of one of their leaders, Attila. They appeared in Europe …

Yorum Yap | 7 defa okundu
Prokopios (500-565): Ünlü Bizanslı tarihçi 527 yılında Komutan Belisarios’un özel yazmanı ve hukuk danışmanı oldu. İran, Afrika ve İtalya’daki seferlere katılarak buralarda yapılan savaşları yakından izledi. 560 yılında Prokopios’a çok az kişiye verilen illustres unvanı …

Yorum Yap | 8 defa okundu
Ostrogorsky’nin bu eseri bizantinistik alanında bu güne kadar yapılmış olan çalışmaların bir özeti ile başlar. Sadece bir özet olmasına rağmen yine de yüzlerce bilim adamının ve bunların en önemli eserlerinin adlarını kapsayan bu bölümde, yarım …

Yorum Yap | 6 defa okundu


Yorum Yap | 7 defa okundu
Moğol İmparatorluğu, bir dünya imparatorluğudur. Yani doğu-batı boylamları arasında, otuz üç milyon km²’lik coğrafi gerçeklik olmasının ötesinde bir anlamı vardır. Bu anlam, imparatorluğun ‘Doğu’ ve ‘Batı’ arasında tek ya da çok tanrılı onlarca dini, farklı …

Yorum Yap | 1 defa okundu
İran Moğolları (Siyaset, İdare ve Kültür İlhanlılar Devri, 1220-1350)

Yorum Yap | 1 defa okundu
Dede Korkut Hikayeleri sözlü olarak bütün Türk illerinde varlıkları görülen, Manas ve Oğuz destanları ile ilgisi bulunan, Türkler arasında İslamiyet öncesi doğan, İslamiyetin kabûlü ile İslamî renge bürünen ve destan hususiyeti taşıyan hikayeler. Hikayelerin hepsinde …

Yorum Yap | 5 defa okundu
Moğolların Gizli Tarihi” hakkındaki araştırmalara umumî bir bakış
Moğol devrine ait tarih kaynakları
“Moğolların Gizli tarihi” ve bunun nüshaları
“Moğolların Gizli Tarihi”nin işlenmesi
“Moğolların Gizli Tarihi”nin Türkçe’ye çevrilmesi
Türkçe tercümeye ait işaret ve kısaltmalar
Prof. Dr. Ernich Haenisch’in önsözü

Yorum Yap | 3 defa okundu
Turan Kavimlerin Göçleri ve göç sonrası yeni iskân sahalarının tarihlerine dair aslında bugüne kadar ciddi sayılabilecek çalışmaya pek rastlanmaz. Bu hususta hemen hemen tek istisna vardır o da, Macar âlimlerinin açmış olduğu Türkiyat çalışmaları yoludur. …

Bir Yorum | 10 defa okundu

Bu eserde  İslam toplumunun tarihsel gelişiminin genelde gözden kaçan coğrafi ve çevresel faktörleri, “Bereketli Hilal”den Kuzey Afrika çölüne tam renkli haritalar ve kısa yazılarla açıklanıyor.

Yorum Yap | 3 defa okundu
Doğu Karadeniz Bölgesi tarih öncesi dönemlerden itibaren iskana açılmış bir sahadır.Bu dönemden Osmanlı hakimiyetine kadar yöreye yerleşen topluluklar içinde Türkler en önemlilerinden biridir.Osmanlı Devleti, Doğu Karadeniz Bölgesine Kimmer-İskit göçleriyle başlayan ve Oğuz iskanı ile son …

Yorum Yap | 2 defa okundu

Yorum Yap | 4 defa okundu
-Sibirya ve Altay Türkleri
-Doğu ve Batı Türkistan Türkleri
-Kafkasya ve İran Türkleri
-İdil – Ural, Kırım Lehistan ve Romanya Türkleri ana bölüm başlıkları altında belli başlı Türk kavimleri anlatılıyor. 

Yorum Yap | 1 defa okundu
İslamiyet öncesi Türk tarihi, İskit/Sakalardan onun­cu yüzyıl başlarına kadar olan dönemi kapsamakta­dır. Türklerin tarih sahnesine çıkışı kimi tarihçiler tarafından Afanas’yevo kültürünün oluştuğu M.Ö. 2500’lü yıllara dek götürülse de bunu Sümer-Türk ilgisinden hareketle daha da geriye …

Yorum Yap | 131 defa okundu
CONTENTS
I. — A Lesson in Geography …. 3
II. — The Central Asia Railway . . .19
III. — The Turkomans and Their Neighbours . 31
IV. — Askabad, The Capital of Transcaspia. 46
V. — Merv, ” Queen …

Yorum Yap | 529 defa okundu
Alev Alatlı’nın yazısından alıntılar:
“Biz, “Batı’ya yön veren metinler”i, yeni bir uyanışın ilk adımları olarak görüyoruz.”
“1215 tarihli Magna Carta’dan, Çar İkinci Aleksander’ın Özgürlük Fermanı’na, Abraham Lincoln’un Özgürlük Bildirgesi’ne kadar çok sayıda metin, tarihte ilk kez Türkçeleştirildi.”
“Yaklaşık 3.000 yıllık bir …

Yorum Yap | 1.165 defa okundu
“A major advance in the field of the early history and archaeology of central Asia.”—Nicola Di Cosmo, Institute for Advanced Study
In ancient and medieval times, the Silk Road was of great importance to the transport …

Yorum Yap | 1.921 defa okundu
Ortaçağ Tarih Atlası, İS 4. yüzyılın ortalarından , İS 15. yüzyılın sonlarına kadar uzanan tarih dilimini kapsıyor. Yorumları Avrupa ağırlıklı olmakla birlikte kitabın baz haritası, Yakındoğunun da tümünü içererek ortaçağ dünyasının coğrafi çerçevesinin tamamını ortaya …

4 Yorum | 4.421 defa okundu
Bu eser Türklerin menşeine dair bir eserdir. Harezmli Arab Muhammed Han oğlu Ebu’l-Gazi Bahadır Han tarafından H.1074/M.1664 tarihinde yazılmıştır.
Bahadır Han, bir padişah olduğu halde milletinden liyakatli birini bulamadığından ve neslin zayi olmaması hususundaki hassasiyetinden dolayı, …

Bir Yorum | 1.242 defa okundu
Türklerin milat sonrası batıya doğru başlayan ve farklı mecralara doğru kayan yeni hayat biçimlerinin temelleri, Anayurt Asyadan başlayan göçlerle şekillenmiştir. Yeni yurtlar, yeni otlaklar, yeni ülkeler belki de yeni vatanlar bulma gayesi ile birkaç asır …

Yorum Yap | 853 defa okundu


“Tolunoğulları Devleti” eseri geleneksel tarihi araştırmalardan farklı yönleri ile dikkatleri çeker. Burada yalnız tarihi olayların cansız sıralanması yoktur, yazarın döneminin en küçük sorunlarına bile özel yaklaşımı görülür. Bu ünlü Türk hanedanının en parlak siması olan …

Yorum Yap | 663 defa okundu
Hududü’l-Alem adlı eser Uluğ Bey’in kayıp bir kitabı araştırırken Ebu’l Fazl Gulpâyâgânî tarafından üçlü bir kitabın içinde bulunmuştur. Rus Müşteşrik A.G. Toumansky 1896 yılında Hududü’l-Alem hakkında bir makale yazar. Toummansky’nin ölümünden sonra Minorsky’e intikal eden …

Yorum Yap | 357 defa okundu
Rahmetli İbrahim Kafesoğlu 1977 yılında bu kitabın Ok baskısında surdan söylemiş idi: “Her millet maddî imkânları ve mânevi değerleri ile bir kültür bütünüdür. Bir millet yaşamakta ise, onun bir kültürü olacaktır. Biz de, aş.yk. 4000 …

Selam...
 ​ 
T.C. / M. Kemal Adal 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder