İŞTE ATATÜRK

İŞTE ATATÜRK
Allah Kuran’da: “Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.” (17/İSRA/36) buyurmuştur. Atatürk de: “Türk Kuran'ın arkasında koşuyor; fakat onun ne dediğini anlamıyor, içinde neler var bilmiyor ve bilmeden tapınıyor. Benim maksadım; arkasında koştuğu kitapta neler olduğunu Türk anlasın” (Osman Ergin, Türk Maarif Tarihi 1-5, 1977 /A. Gürtaş, s. 41) demektedir.- "İŞTE ATATÜRK" PORTALINA GİRMEK İSTEDİĞİNİZDE YUKARIDAKİ RESMİ TIKLAYINIZ.

17 Temmuz 2016 Pazar

DURUM SİYASİ RANTA ALET EDİLMEMELİ

 

Ahmet B. ERCİLASUN
17 Temmuz 2016 Pazar 00:00

                Türkiye olağanüstü bir gece ve gün yaşadı. Bir grup asker darbe teşebbüsünde bulundu ve başaramadı. Darbeciler için hüküm hemen verildi: FETÖ'cüler. Biz akademisyenler daima ihtiyatlı davranırız. Elimizde kesin belgeler olmadıkça hüküm vermeyiz. Elbette hukukta da böyle olması gerekir. Yargılama olur, belgeler, bulgular, tanıklar değerlendirilir ve hüküm verilir.

               Grubun aidiyeti bir yana ortada bir darbe teşebbüsü olduğu açıktır. Bunu gece ve gün boyunca izledik. Çok canımızı sıkan görüntüler de izledik. Bir yandan bombalanan Meclis binasının görüntüleri. Bir yandan Türk askerini aşağılayan görüntüler. Durumdan vazife çıkarıp sözle ve davranışla askere yapılan sataşmalar.

                Teslim olmuş insana bağırıp çağırmak haysiyetli bir davranış değildir. Türklüğe de, Müslümanlığa da, insanlığa da yakışmaz. Denk güçler arasında olan mücadelede kahramanlık ortaya çıkar. Teslim olana, tutsak olana karşı yapılan heyheylenmelere ancak ucuz kahramanlık denilebilir. 24 saat içinde nice ucuz kahramanlar gördük.

***

                Elbette darbe teşebbüsünde bulunanlar yargılanacaktır. Ancak ülkeyi bu duruma getirenler, halkı âdeta birbirinden nefret eder duruma sokanlar, ordu içinde böyle bir gruplaşmaya yol açanlar da unutulmamalıdır. Eğer paralel yapı deniyorsa, o yapıyla yıllarca birlikte olanlar, onların serpilip güçlenmesine yol açanlar da unutulmamalıdır. Çok iyi bilinmektedir ki terör suç olduğu gibi teröristlere yardım ve yataklık etmek de suçtur.

                Yandaş televizyonlar işi siyasi ranta çevirmeye başladılar bile. Küçük dedikleri bir grubun darbe teşebbüsünü nasıl önlediklerini görüntülerle, sözlerle, el kol hareketleriyle, bir kahramanlık edası içinde gözlerimizin içine sokuyorlar, kulaklarımızı patlatırcasına bağırıp çağırıyorlar.

                İktidar elbette her türlü kanunsuzluğu önlemek zorundadır. Başarı, kanunsuzlukları önlemekte olduğu kadar ve hatta daha fazla, kanunsuzlukların artmasını önlemektedir. Bir iktidar döneminde kanunsuzluklar durmadan artıyor, her hafta her gün onlarca, yüzlerce insan terör yüzünden ölüyorsa başarıdan değil ancak başarısızlıktan bahsedilebilir.

                Fakat öyle bir iktidar var ki... Bombalamalar, onlarca, yüzlerce insanın ölmesi, şehirlerin teröristlerce işgal edilmesi sanki hiç umurlarında değil. Durumu daha açık olarak şöyle ifade edeyim. Geçmiş iktidarlar döneminde hiçbir şehir teröristlerce işgal edilmiş değil. Dolayısıyla o iktidarlar hiçbir şehri de teröristlerden kurtarmış değil. Şimdiki iktidar zamanında ise birçok şehir ve kasaba bölücü terör tarafından işgal edilmiş. Ve iktidar da aylarca uğraşarak, yüzlerce şehit ve ölüme mal olan operasyonlarla bu şehir ve kasabaları kurtarıyor. Şimdi hangi iktidar daha başarılı? Geçmiştekiler mi, şimdikiler mi? Evet, böyle bir anlayışa sahibiz şimdi. Şehir ve kasabalarımızı teröristlerden kurtararak bundan siyasi rant devşiren bir anlayış.

                Darbe teşebbüsü konusunda da aynı karşılaştırmayı yapabiliriz. Darbeye mahal vermemek varken şu veya bu şekilde ülkeyi bu duruma sokmak. Sonra da bundan rant elde etmek.

***

                Muhalefet partileri ve bütün sivil toplum kuruluşları dikkatli olmalıdır. İktidar partisinin bu işi siyasi ranta çevirmesine müsaade etmemelidir. Kimsenin kahramanlık taslamasına izin verilmemelidir. Eğer bu durum siyasi ranta çevrilir ve hele bundan yola çıkılarak otoriter bir başkanlığın yolu açılırsa insanlar, acaba böyle bir sonuç için bu kalkışmaya bilerek mi müsaade edildi diye şüphe etmeye başlarlar. İktidar, vatandaşta bu şüphenin doğmasına yol açmamalıdır.

                Türk halkının sadece iktidar partisine oy verenlerden ibaret olmadığı unutulmamalıdır.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/ sitesinden 17.07.2016 tarihinde yazdırılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder